I samband med styrelsemötet den 22 januari i år hade vi besök från Frivilliga resursgruppen (FRG). De berättade om vad man bör tänka på att ha hemma om det blir en kris i samhället, t ex ett längre strömavbrott.
Idag har vi vant oss vid att alltid ha tillgång till el och vatten, att kunskapen och beredskapen för vad man gör om denna tillgång till el och vatten plötsligt försvinner. Risken är då att man drabbas av lite panik och om man inte är förberedd, blir situation snabbt ganska jobbig.
Inom styrelsen har vi därför jobbat fram en krisberedskapsplan, som finns publicerad under egen sida på hemsidan. Vill man komma direkt till krisberedningsplanen kan man också klicka på denna länk. I övrigt tänkte vi informera lite kring hur man kan förbereda sig själv och vad som kan vara bra att ha hemma.
För att själv vara förberedd bör man först se till att skaffa en krislåda, som visas ett exempel på bilden ovan. Liknande låda finns att få tag på IKEA, Jula, Clas Ohlsson, byggvaruhus eller liknande ställen.
Det som man bör fylla den med är åtminstone:
- Spritkök och bränsle till det
- Ficklampa (finns de som laddas med solceller)
- Batterier
- Kontanter i mindre valörer
- Våtservetter
- Handsprit
- Husapotek
- Extra mediciner – viktigt för de som äter medicin dagligen
- Laddare till mobiltelefon
- Powerbank till mobiltelefon (finns de som laddas med solceller)
- Soppåsar (används vid toabesöken)
- Mindre vattenfilter/koltabletter
- Kärl för att kunna hämta vatten
- Radio (som drivs med batteri, solcell eller vev, sedan sänd samhällsinformation på P4)
- Stearinljus och värmeljus
- tändstickor/braständare/tändare
Sedan är det bra att ha ett skafferi med saker som har lång hållbarhet och som är lätta att värma över ett litet spritkök. Med varm mat i magen är det lättare att hålla sig lugn.
Exempel på matvaror till skafferiet är:
- potatis, kål, morötter, ägg
- hårt bröd
- olika pålägg på tub
- matolja
- snabbpasta, ris, gryn
- färdigkokta linser, bönor, grönsaker på burk
- krossade tomater
- konserver med köttfärsås, makrill, sardiner, ravioli, fiskbullar, kokt kött, soppor
- fruktkrämer, sylt, marmelad
- färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur
- kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön
Det gäller att komma ihåg att byta ut dessa varor med jämna mellanrum så att de inte blir gamla. Har man möjlighet kan man också se till att ha en/flera större dunkar med vatten stående i reserv, åtminstone några flaskor med vatten. Tips är att använda dunkar med tappkran då dessa är lättare att hantera.
Slutligen, är det viktigt att fundera kring värmekälla. Vissa av oss har kaminer installerade och där blir det viktigt att se till att man har torr ved hemma. Andra sätt att hålla värmen på är genom att skaffa någon form av värmare samt bränsle till den.
I övrigt samlas i ett rum, häng filtar för fönstren, täck golv med mattor och bygg en koja under ett bord för att hålla värmen. Tänk bara på att släcka ljus och alternativa värmare innan man lägger sig och det är bra att vädra regelbundet för att få in nytt syre.
Vill man veta mer har Myndigheten för samhällskydd och beredskap ytterligare information att söka.